Страх от още наводнения на Балканите

Голяма част от Сърбия, Босна и Източна Хърватия са под вода. Картите, където са отбелязани засегнатите от наводненията райони изглеждат така, сякаш изведнъж в региона се е появило огромно вътрешно море. Десетки хиляди са евакуираните хора. В Сърбия 300 000 души нямат достъп до чиста вода или електричество. Една трета от Босна, където живеят 1,2 милиона души, е засегната от наводненията. Засега се смята, че жертвите в Сърбия и Босна са малко под 50 души, но очакванията са този брой да расте.

Град Обреновац, където е топлоцентралата "Никола Тесла", която снабдява с електричество половин Сърбия и по-голямата част на Белград, е в опасност. В Босна свлачищата затрудняват работата на спасителните отряди.

Само за няколко дни падна дъжд, колкото за три месеца, така че и най-подготвените държави биха се затруднили. Засега системите за аварийни ситуации в Сърбия и Хърватия изглежда работят сравнително добре, в Босна - в по-малка степен. Помощ идва отвсякъде от региона, от останалата част на Европа и от Русия, както и от Израел и Турция.

Според Даниел Шунтер, анализатор по сигурността в Белград, реакцията на военните и на полицията е добра, но е затруднена от липсата на оборудване. Сръбските военни имат само осем транспортни хеликоптера, шест от които са от времето на Тито. Десетки хиляди обикновени хора доброволно помагат като изграждат диги, осигуряват подслон на пострадалите и събират помощи. "Никога преди не съм виждал подобно нещо", казва Шунтер.

В Обреновац, бежанци от държави като Сирия, подпомагат спасителните акции. Болката от наводненията предизвика вълна от солидарност сред бивша Югославия. Хърватски и словенски военни хеликоптери изпълняват спасителни мисии в Босна. Хърватската полиция помага в Обреновац, а словенски граждански спасителен отряд съдейства за изпомпването на водата от топлоцентралата там. Войници от Черна гора и Македония също са изпратени да помагат, а пари и помощи са събирани и в двете държави. Помощ се предлага също и от косовските власти, но засега тя не е приета.

Макар водата да започна да се отдръпва в някои райони, има страх от още наводнения около Сава, река, която маркира границата на Хърватия и Босна и се влива в Дунав. По-надолу по Дунав, между Румъния и България, които засега пострадаха по-незначително, се очакват приливна вълна между 22 и 23 май.

Засега всеки е съсредоточен върху спасяването на живот. Но скоро ще се зададе въпросът дали неадекватното положение в Босна не е станало причина за разпокъсване на спасителната операция.

"Доброволците се организират сами, някои докладват на пожарната команда, а други работят самостоятелно", казва Душица Икич - Кук, бизнес администратор от Тузла в Североизточна Босна. В Сърбия хората ще искат да знаят защо властите не са разбрали по-бързо опасността на ситуацията в Обреновац. Няколко часа след като на хората им бе казано да останат по домовете си, стана ясно, че те ще трябва да се евакуират.

Сръбската Патриаршия и други високопоставени църковни представители използваха наводненията, за да отправят нападки срещу хомосексуалната общност в страната, както и срещу Кончита Вурст, австрийската брадата кралица, която спечели конкурса Евровизия на 10 май, заявявайки, че наводненията са Божие наказание заради техните пороци.

БТА

Станете почитател на Класа