×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 272

РВД да поеме диспечинга на катарския газ за България и за Европа

Настоящият президент Росен Плевнелиев, както и предишният Георги Първанов при всяка своя визита в суровинно богата държава договарят доставки на природен газ. Аргументите са едни и същи - ние сме силно не, ами съвсем зависими от доставките на руско гориво и е крайно време да имаме поне още един доставчик. Азербайджан, Катар, все едно. Дааааааааа.
„Аз, каза Плевнелиев, като държавен глава, нямам нищо против да купуваме природен газ от Катар. Само се чудя как да го докараме."
Транспортният проблем обаче не е пречка за ентусиазма на Плевнелиев, който твърди, че страната ни може да стане "гара-разпределителна" за катарския газ към Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не до Балтийските държави и дори по-нататък до Европа.
Пропусна Украйна.
Затова много мислих и реших, че по-подходяща организация да поеме диспечинга на катарския газ от България от "Ръководство на въздушното движение" няма. Така даже няма нужда доставките да идват чак тук, още повече пък в гръцки пристанища. Още във въздуха РВД-то ще си пренасочват газа тук-там и по-нататък. Така че проблемът с маршрута на газа отпада - ще идва по въздух.
Ползвайки аналогични аргументи, Първанов още през 2010 договори 1 млрд. куб. м годишно азербайджански газ за България, който и досега не сме помирисали. Това обаче е обяснимо, защото разговорите Първанов - Алиев се водеха във време, когато трансевропейският газопровод "Набуко" получаваше преди всичко вербална, но все пак подкрепа. Тогава Европа искаше да избегне монопола на руските доставки, а Азербайджан е достоен конкурент, що се отнася до запасите от синьо гориво. Възможностите за транспорт обаче куцат, затова получаваме азерски газ по руските тръби. Русия и в частност "Газпром" в естествения си стремеж към все по-голям монопол инициира и построи газопровода "Северен поток" към ЕС. Опитът да бъде осъществен и друг маршрут за руския газ посредством "Южен поток" и така да бъде заобиколена Украйна, досега не е дал резултат.
В същото време конкурентният европейски проект "Набуко" тихомълком се разпадна, а най-големият газопровод, от който Европа получава руския газ, и досега продължава да минава през Украйна.
Междувременно обаче избухна конфликтът между Украйна и Русия, в който залог се оказа Крим, но и газовата тръба към Европа.
ЕС от своя страна взе страната на демократичните промени в Украйна, подпомагайки ги с активна защита на газопровода. В тази връзка явно енергийният комисар Гюнтер Йотингер заяви, че прекъсва прегорите с Русия за "Южен поток".
Въпреки опитите да бъде заобиколена Русия като единствен доставчик на газ за България засега това все още е под въпрос. И президентът Плевнелиев все ще се прибере у нас, както и предшественикът му. И ще започне да говори за интерконектори със съседни държави, много по-реални за изпълнение от доставките на катарски газ.

Станете почитател на Класа