Соломон Паси: Правителството на Борисов ни отдалечи на светлинни години от Шенген

Случващото се в Софийския университет не може да се отдели от случващото се в София. Това заяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия бившият външен министър Соломон Паси. Той коментира най-актуалните теми от страната, като на първо място беше студентската окупация. „Топката е в полето на правителството. То трябва да направи нещо, за да се промени ситуацията. За съжаление, правителството прави така, че все повече хора имат основание да са недоволни“, смята той.

Паси, обаче, посочи, че промяната трябва да дойде в рамките на закона. „Нищо не се случва извън Конституцията и не трябва да се случва извън Конституцията“, обясни той. „Който иска да промени нещата, да направи партия, да влезе в парламента и да ги промени. Или да се замисли: „Как гласувах на предишните избори“, „Какво ще променя първо в себе си, преди да променя страната“.

„Аз симпатизирам много на студентите. Имам лични приятели сред тях, но не става 50 души да окупират университета. Въпреки всичко избирам студентите пред правителството“, заяви той.

Паси коментира и решението за мораториум върху купуването на земя от чужденци. „Това решение има няколко аспекта и всички те нямат полезен ход. Този мораториум е все едно да гасиш огън с бензин или да накараш слънцето да започне да изгрява от запад. Това е решение е нулево и нищожно“, категоричен беше той. „Опитахме се да се направим на тарикати, но в ЕС тарикатски номера не минават. Всички, които гласуваха за мораториума, дават козове в ръцете на душманите на България. Това е решение е срамно за българския парламент“, добави той.

Паси се възмути, че партия като „Атака“ управлява държавата вече 6 години. „Атака“ беше в коалиция с ГЕРБ, сега е в коалиция с БСП и ДПС. Това е недопустимо. Призовавам депутатите да се събудят. Ако новите избори извадят „Атака“ от парламента, аз твърдо стоя зад предсрочни избори“, категоричен беше бившият министър.

Според Паси, „изцяло правителството на Бойко Борисов виновно за невлизането ни в Шенген. Той ни отдалечи на светлинни години“. Той смята, че на проблема с бежанците трябва да се погледне по-различно. „Какво са бежанци? Всички ние сме бежанци. Хан Аспарух е бежанец, дошъл от далечна Азия, от Монголия. Оттам нататък България е държава, композирана от бежанци“, заяви той и избори различни бежански групи, влели се в българската нация, включително и неговите собствени предци. Според него, поради факта, че България не е страна, която страда от свръхнаселеност, и има нужда от хора, трябва да се погрижи за приобщаването им.

„Големият проблем е, че хората не се плашат от бежанците. Хората се плашат от чужденците“, посочи Паси.

Станете почитател на Класа