Цените на храните остават стабилно на върха

Борсовите цени на хранителните стоки остават стабилни и без резки спадове или пикове през изминалия месец, съобщиха от Софийската стокова борса вчера. Така например олиото остава стабилно скъпо, дори и борсовата му цена е над 2 лева за литър. По същия начин стои и въпросът с друга борсова хранителна стока - захарта. В световен мащаб тя е поевтиняла с около 10 процента, но у нас държи стабилно върха - за седмица от 1,73 лева тя е поевтиняла до 1,72 лева за килограм.
Всъщност поевтиняване на храни у нас се наблюдава извънредно рядко и то рядко е свързано с международните цени. За сметка на това, когато световните котировки растат, нашите ги изпреварват. По принцип всяко поскъпване търговците и отговорните фактори у нас обясняват с международните цени.
Трябваше яйцата, които не са борсова стока, да стигнат 40 стотинки, за да разберем, че в Париж по курса на еврото спрямо лева те струват едва 26 стотинки. При това никой не спомена колко са френските заплати и колко - българските. После иди обяснявай къде какъв стандарт имат. Истината е обаче, че нашите търговци винаги държат върха в областта на цените и обясняват това с пазарната икономика.

Станете почитател на Класа