Затворите като огледало на обществото

Пренаселеността в затворите у нас остава изключително сериозен проблем, който води след себе си и нарушения на редица права на лишените от свобода, съобщиха вчера от БХК.
Състоянието на затворите у нас наистина е много лошо и проблемът е известен от години. Пренаселеност, лоши санитарно-битови условия, ниски нива на сигурност – от тези неприятни факти не страдат само лишените от свобода, а цялото ни общество. Проблемите са добре известни и толкова пъти са повтаряни, че вече става странно защо нищо не се прави по въпроса. Международните правозащитни организации и дори ЕК често ни напомнят, че условията в затворите у нас трябва да се променят, но дори и това не се превръща в катализатор за нужните промени. За сметка на това обаче се подхвърлят екзотични идеи като тази как Софийският централен затвор може да се превърне в туристическа атракция например.
Необходимо е само малко желание от страна на държавата и реформите в местата за лишаване от свобода ще се реализират. Държавата има ресурс – места за нови затвори има в десетките огромни по площ и пустеещи бивши военни поделения например. За съжаление обаче решаването на този проблем като че ли постоянно се отлага. А това не говори добре за всички нас, защото затворите до голяма степен са огледало на собственото ни общество. Неслучайно в старите демокрации тези институции са с нормални условия за живот, а в тоталитарните и изостаналите държави местата за лишаване от свобода са истински ад. Въпрос на избор е къде искаме да бъдем ние.

Станете почитател на Класа