Квалификацията на кадрите изисква пари

Стипендиите за отличните студенти са твърде малки, за да ги стимулират повече да учат и по-малко да работят по време на следването си. Това е изводът, който можем да направим, ако погледнем цифрите. Държавата дава около 90 лв. на отличниците, а по европроекти стипендиите са 120 лв., което е по-малко от половината на минималната заплата у нас.
При такива повече от скромни суми никой не си прави илюзията, че един млад човек може да съществува, камо ли да инвестира в образование. Ако погледнем от какво се оплаква бизнесът, ще видим, че е от липса на квалифицирани кадри. Това е изведено като основен проблем от български и чужди компании, анкетирани за различни изследвания.
Истината е, че квалифицирани кадри се създават с пари. В тази връзка трябва да се вземе решение по-сериозно да бъдат подкрепяни отличните и талантливите български студенти, за да могат те спокойно да учат, без да им се налага да работят на пълен работен ден, за да се издържат, и да се появяват само за изпити. Ако се вложат пари в образование, няма начин те да не се върнат в пъти след като тези кадри влязат в икономиката ни. За целта освен държавата, и бизнесът трябва да предложи адекватни решения. Другото прилича повече на демагогия, отколкото на грижа за образованието на кадрите ни.

Станете почитател на Класа