Ще пият ли фермерите по една студена вода?

Нов дизайн на преките плащания за земеделие предлага Европейската комисия в реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз за периода 2014 – 2020 г. Какво точно значава това, вероятно най-точно могат да кажат еврочиновниците в Брюксел, но както изглежда, ще бъде свързано с намаляването парите за сектора ( стр.1,2 ).
Вчера в Брюксел Европейската комисия представи законодателни предложения, които целят да направят селското стопанство на Европа по-конкурентоспособно и устойчиво. Така бе дадено началото на дискусия с цел реформата да влезе в сила от 1 януари 2014 г. Заложеният бюджет за следващия седемгодишен период за ОСП е 418,4 млрд. евро. На практика се взема бюджетът за 2013 г. и се умножава по седем за следващите години до 2020-а. Така секторът ще разчита на най-голям бюджет, малко повече от този на структурните фондове.
През 2013 г. обаче средствата за ОСП в бюджета на ЕС ще са 39 %, а през 2020 г. ще станат 33 % от общия бюджет, защото инфлацията не е взета под внимание. За 2014 г. и 2015 г. разходите са по-малко.
Едва ли на българските фермери тези общи числа ще им говорят нещо конкретно. Оказва се обаче, че ако се тегли чертата, реално за земеделските производители са отделени с 6 % по-малко средства. Парите за земеделие и животновъдство и сега не стигат, а какво ще стане през следващите години при задаващите се орязани субсидии на Брюксел, може само да се гадае. Най-вероятно фермерите от новите страни членки отново ще пият по една студена вода.

Станете почитател на Класа