Протести срещу липсващо проучване за шистов газ

Сдружения с идеална цел организират национален протест срещу добива на шистов газ. Причината е, че на хората не им е ясно как точно ще се правят сондажите, а и новите технологии не са достатъчно добре проучени. Това, съчетано с роптаенето на еколозите, води до още по-голям страх. А истината е, че всъщност този протест е роптаене срещу нероден Петко. Факт е, че американската компания „Шеврон“ иска да добива шистов газ у нас, но все още няма подписан договор за проучване. Очакваше се това да се случи още през лятото, но преговорите явно продължават по-дълго от очакваното.
Факт е и че има страни в ЕС, в които открито се одобряват процедурите за добив на шистов газ, защото правителствата искат да намалят зависимостта си от външни доставки. Други членки на общността пък спряха проучванията заради страх от локални земетресения. Е, нито на едните, нито на другите до момента нещо се е случило. И, от една страна, това означава, че ние можем да изчакаме да видим какъв ще е пионерският опит на Полша в тази област, както и до какво ще доведе консервативността на Франция в това отношение.
Накрая обаче да не стане, както е било с прожектирането на първите филми – хората, като видели идващия влак от екрана, се разбягали от страх. Но пък сега точно тази индустрия има милиарди приходи годишно в някои държави.

Станете почитател на Класа