Токът поскъпва, но с колко?

През 2012 година токът ще поскъпне, каза вчера след заседанието на правителството ресорният министър Трайчо Трайков. Както се казва, това не е новина, тъй като и без това се случва всяка година. Този път размерът е важен.
Според обясненията на енергийния министър, ако България получи право да раздава безплатни квоти за вредни емисии на енергийните си предприятия, цената ще скочи само с около 11 на сто. Ако не – поскъпването може да стигне 25 процента, че и повече.
Решението за искане на отлагателен срок за платените емисии пък е взето едва вчера, при положение че срокът, в който страната трябва да внесе обосновано искане, е 30 септември – т.е. утре. На 30 август още не се знаеше позицията ни, тъй като се обясняваше, че и със и без безплатни квоти, електроенергията ще поскъпне. В първия случай, защото въпреки тях ще трябва да се инвестира в очистващи съоръжения, във втория – защото ще трябва да се плащат емисиите, които бълват нашите ТЕЦ-ове.
Е, тъй като и инвестициите, и квотите се калкулират в цените на тока, едно е ясно - той ще поскъпне. През следващите 6 месеца, когато ще стане ясно дали ще има отлагане, ще разберем и какво ще е увеличението.

Станете почитател на Класа