Екотуризмът без силна местна власт е невъзможен

Смолян е градът и регионът, чието основно развитие трябва в бъдеще да е свързано с екологичния туризъм, каза при посещението си в града посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик (стр. 4). След като България бетонира крайбрежието си в заблудения стремеж да развива масовия морски туризъм, време беше някой да ни напомни, че има начини за печелене на пари от туризъм, без да си съсипваме природата.
Няма как да не се съгласим с думите на Негово Превъзходителство, че Родопите са едно от най-красивите места в страната, където има много впечатляващи природни забележителности и исторически и културни ценности.
Въпросът е наистина как те могат да бъдат използвани в интерес на хората, много от които там са без работа. В този смисъл създаването на условия за развитието на екотуризма в Родопите би било крачка в правилна посока. Както впрочем и във всяка друга част от страната – Рила, Пирин, Средногорието, Странджа. За целта обаче и местната власт трябва да има по-широки правомощия и поле за действие.
Колкото повече центрове има екологичният и селският туризъм у нас, толкова по-добре ще и за бизнеса, и за страната, и за работните места, а и за околната среда. Както и за престижа ни като туристическа дестинация.

Станете почитател на Класа