Държавната фирма „Слънчев бряг“ твърдо остава рентиер

Собствениците на хотели в курортния комплекс Слънчев бряг не искат да плащат инфраструктурни такси на държавното предприятие там, защото с поддръжката на пътищата, велоалеите и тротоарите се занимава община Несебър. За поредна година фирмата и хотелиерите са на нож, тъй като те се принуждават да плащат двойно – и на общината, и на държавното дружество. Те се обявиха и срещу необоснованите ограничения, които се опитва да им налага фирмата, и дори поискаха ликвидацията й.
Вместо да се замислят как да направят собствената си дейност печеливша, вчера шефовете на „Слънчев бряг“ АД решиха, че такси ще им плащат и хотелиерите и ресторантьорите, както и собствениците на магазини и сергии. Новото правило ще е, че са плаща на разгъната застроена площ, а не на брой легла, места в ресторанта или брой продавачи. Така предметът на дейност на „Слънчев бряг“ АД става единствено рентиерството. И, разбира се, като всеки рентиер се стреми да разшири обхвата на плащащите колкото може повече.
Така например, ако един хотел е по-луксозен и разполага с по-широки стаи и апартаменти, ще трябва да се бръкне по-дълбоко за таксата, независимо дали има заетост или не. Същото се отнася и за ресторантите и... Догодина може да опита да събира такса и от концесионерите на плажа, а защо не и от туристите... Кой знае?


Станете почитател на Класа