Избрахме по-скъпия вариант за обработка на отпадъците

Сега с европейски пари финансираме депа за отпадъци, с които заменяме старите сметища. Това обаче е по-скъпият вариант за обработка на отпадъци, в много страни вече се използват други технологии. Какво ще стане с тези депа, когато започнем да депонираме нищожни количества?
Защо тогава са изхарчени толкова средства, вместо да се изразходват за работещи системи - дали за заводи, дали за инсинериращи инсталации? С право много общини се обявиха против унифицирания подход да изграждат депа. Това обаче е записано като наше задължение по договор с ЕС и може да понесем санкции, ако не ги построим. Ние вече имаме предупреждение заради забавянето, тъй като трябваше още през 2010 г. те да са факт заедно със закриването на старите сметища.
Общините са задължени да правят депа, защото няма да получат средства за изграждане на други системи. След 2014 г. никой обаче няма да ни отпуска средства и всяка община трябва сама да търси решение за боклука, който произвежда. Всичко това неминуемо ще оскъпи услугите по събиране, извозване, обработка и инвестиции в сферата на отпадъците, а те се финансират от данъкоплатците. Работещи варианти трябва да се търсят още отсега, защото такса битови отпадъци изведнъж може да се окаже непосилна.

Станете почитател на Класа