Енергийната ефективност торпилира бизнес плана на топлофикациите

„Топлофикация-София“ няма да може да продаде заложените в бизнес плана й около 200 000 мегаватчаса топлоенергия, защото тенденцията е към спестяване на топлинна енергия от абонатите. Отоплението, което продава дружеството, е все по-малко и по-малко, защото хората пестят. От това се оплака вчера по време на обсъждането на цените в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 1 юли Стоян Цветанов, шеф на столичното дружество.
Като че ли никога не е ставало дума за енергийна ефективност, като че ли основното в този процес не е в спестяването на енергия - в това продължават да ни убеждават водещи експерти. Когато обаче това се случи, излиза, че енергийната ефективност торпилира бизнес плана на българските топлофикационни дружества.
Затова нито преди 10 години, нито сега е ясно – кой трябва да научи топлофикациите да произвеждат така, че да могат да продават. Примерно да ограничат загубите при пренос на енергия, както хората ги ограничиха, сменяйки си дограмата. Вместо това аварийното спиране на отоплението е ежедневие, а топлофикациите непрекъснато искат да вдигат цените, които все по-малко хора плащат.

Станете почитател на Класа