Сделките в приватизацията стават все по-трудни

С намаляването на държавните предприятия приватизационните сделки стават все по-тежки, защото фирмите не са от най-апетитните, някои са залежали, а други са с финансова загуба от години наред. Такъв е случаят и с Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот.
Въпреки оздравителната програма, реализирана през 90-те години на миналия век, дружеството не можа да задържи пазарите си. Освободи се обаче от някои от най-апетитните си активи като Лагерния завод например, който единствен в страната произвежда лагери. Сега той е собственост на един от световните лидери в бранша – шведската SKF.
Тъй като ВМЗ не бяха приватизирани навреме, нито пък някой гарантира пазар на продукцията им, фирмата задлъжня с около 100 млн. лева.
Няколко пъти по толкова ще трябва да вложи в модернизация на производството – поне в тези части, които реши да запази, защото част от снарядите на ВМЗ вече не са на въоръжение. По тази причина и пазарите са намалели. И като погледнем „активи“ и „пасиви“ при подобна сделка, едва ли инвеститорите ще се надпреварват за ВМЗ.

Станете почитател на Класа