Газификация в бъдещето, топлофикация сега

Газификацията на страната ни отново си остава за бъдеще неопределено време. И след вчерашната среща между държавата и представители на сектора не стана ясно кой крив и кой прав при забавеното изграждане на газопреносната мрежа.
България със сигурност е на някое от последните места в Европа по изграждане на газова инфраструктура. В големите градове подобна липсва, а причината от години е една и съща - трябва да се опази естественият монополист – местната топлофикация. Така например в София могат много лесно да се създадат перспективи за изграждане на газопроводи, но с тях парното и синьото гориво стават преки конкуренти. В такъв идеален случай може би и двете услуги биха поевтинели, но за съжаление в момента газ има само там, където няма парно.
А иначе потребителите в столицата трябва да продължат да спасяват „Топлофикация-София“, независимо че има разсрочени дългове за половин милиард лева и години наред работи на загуба.
Това са само част от причините да няма развитие на газовата мрежа у нас. Не бива да забравяме, че и доставките се извършват само от една тръба от Русия, а в този случай да си говорим за свободно договорени цени е повече от смешно.

Станете почитател на Класа