Закъснялото електронно управление

Ефектът от електронното правителство ще се усети през 2013 г., съобщи вчера Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според него това може да намали административната тежест за хората и дори да доведе до нов тип култура. Стана ясно още, че паралелно с развитието на е-услугите е необходимо и изграждане на мрежи за бърз интернет в малките населени места.
За закъснението на електронно правителство у нас може да се намерят хиляди причини, но най-важната от тях е, че по време на правителството на тройната коалиция на него не се гледаше сериозно. Тогава министърът на държавната администрация Николай Василев усвои милиони по този проект, който така и не заработи достатъчно ефективно. Само шумотевицата по въвеждането му беше в повече. Моделът, по който се действаше – да се вземат колкото се може повече пари за работа, която на практика не носи много ползи, може би трябва да стане обект на интерес на други органи у нас, които отговарят за контрола на средствата. Така ще се стимулира показване на повече сериозност в тази посока.
Да не забравяме, че историята на електронното правителство е дълга и обхваща работата на три кабинета – време, достатъчно то да бъде въведено у нас. И да заприличаме на другите европейски държави, които са решили чрез него проблемите. Те неминуемо възникват, когато гражданите общуват директно с администрацията.

Станете почитател на Класа