От кого зависи продажбата на "Булгартабак"?

Най-после! Доживяхме поредния, четвърти опит за продажба на „Булгартабак холдинг“. Според шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов за разлика отпреди сега има „силна политическа воля“ нещата да бъдат доведени докрай.
Набелязаните срокове показват, че сделка би могло да има в началото на месец септември. Не трябва да забравяме обаче, че в подобни случаи освен политическата воля твърде важна е и ролята на консултанта. От края на 2008 г. с продажбата на държавния тютюнев холдинг се занимава АПСК.
През февруари 2010 г. "Ситигруп" спечели конкурса за консултант по сделката. За това той ще получи 1,018 млн. евро плюс 1,6% от цената на „Булгартабак“, постигната при евентуална успешна продажба. Срокът за изпълнение на поръчката беше 50 дни, но се оказа, че за да си свърши работата, на консултанта му трябваше повече от година. Ако „Ситигруп“ запази тези темпове, може и мандатът на това правителство да не стигне за приватизацията на „Булгартабак“. А министърът на икономиката Трайчо Трайков обеща тя да стане факт още тази година. Въпросът е кое ще надделее - политическата воля или диктатът на консултантите.

Станете почитател на Класа