Отново се търси купувач за "Кремиковци"

Неуморният синдик на „Кремиковци“ отново се мъчи да го продаде, този път „само“ за 316 млн. лева начална цена. Търгът днес е четвъртият пореден, но вероятно и неговият изход ще е като при предишните три наддавания – или няма кандидати, или явилите се нямат банкови референции, или нещо друго.
И как не, след като през 1999 година, същият комбинат, но все още работещ, не само бе продаден за 1 долар на „Дару метълс“ с основен акционер Валентин Захариев, но получи и бонус от държавата от 680 млн. лева, за да се разплати с „Булгаргаз“ и НЕК за доставките им, за да продължи да работи.
През 2001 година приватизаторът на „Кремиковци“ Захариев пък го продаде на индиеца Прамод Митал – за 110 млн. евро, отчитайки сериозна печалба от сделката. Тогава комбинатът все пак работеше.
Сега обаче металургичната ни соцгордост вече не работи, обявена е в несъстоятелност от безбройните си кредитори. Незнайно защо обаче синдикът на фирмата иска да я продаде за 316 млн. лева – сума, непостигната дори от Захариев и вероятно непостижима изобщо.

Станете почитател на Класа