Правилата на ЕС са валидни за всички

Еврокомисията е открила наказателна процедура срещу България и Чехия заради това, че са се договорили едностранно с Русия за извършване на авиационни услуги. Според правилата на Европейската общност е недопустимо страна членка да се договаря едностранно с друга държава, която не членува в съюза.
България и Чехия обаче са направили точно това, договаряйки с Русия извършването на чартърни полети и от техни авиокомпании. До тази година според законите в Русия руски туристи се превозваха само от руски авиокомпании. Дестинацията България бе поверена на руската S7, която налагаше и монополни цени на самолетните билети до Българското Черноморие. Чак тази пролет българските власти успяха да пробият този монопол и да издействат право и те да превозват пътници от Русия.
Споразумението на България, вероятно и на Чехия, е продиктувано от засилената конкуренция между туроператорите за привличане на туристи от огромния руски пазар. И двете обаче нарушават общите правила и биха могли да ощетят други европейски потребители. Затова е крайно време поне да питаме ЕК дали да се договаряме - било с Русия, било с друга държава, преди да го направим, а не да ни санкционират постфактум.

Станете почитател на Класа