AES ще пуснат ТЕЦ-а си преди новите цени на тока

Американската термична централа край Гълъбово е на път най-накрая да заработи и да даде малко ток, макар и не на пълна мощност. Очакваното събитие обаче се забави с близо осем месеца заради сериозен технически проблем. Точно затова от проекта бе отстранен главният му изпълнител – италианската компания „Алстом пауър“, а сега AES налива нови средства за довършването на централата. Отделно американската фирма плаща по 30 хил. евро на ден неустойки за забавянето на пуска на НЕК, защото не е произвела договорения ток.
Тази енергия обаче се плаща от българския потребител и вдига сметките на хората с 3%, обясниха от ДКЕВР преди седмица. Дали и през следващия регулаторен период цената ще бъде също толкова висока, ще реши регулаторът. Оттам вече обещаха да компенсират потребителите, но пазят в тайна как точно ще се случи това.
А дали най-голямата американска инвестиция у нас ще заработи нормално, предстои да видим. НЕК и ЕСО сигурно имат едно наум с тази централа, след като и ТЕЦ „ Енел Марица-изток 3“ бе рехабилитирана като нея, а продължава да дава дефекти.

Станете почитател на Класа