Голямата говорилня за АЕЦ "Белене" продължава

Експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) обявиха вчера, че цената на АЕЦ „Белене“ ще е над 11 милиарда евро и трябва да се откажем от нея (стр.6). „Росатом“ преди дни също излезе със свой ценоразпис и обяви, че крайната цена на централата ще е 6,3 млрд. евро, а всеки бонус към безопасността ще идва допълнително. Правителството пък заяви намерения да преразгледа позицията си по цената, ако получи пълни гаранции за безопасността на атомната централа.
Тези разговори в публичното пространство продължават с години. Благодарение на тях хората, които могат да се аргументират, стават все по-малко. Според едни - да, трябва да я има, според други не – не е необходима. Всеки представя своите си „аргументи“ и никой – цялата истина.
Конкурсът за изграждане на Втората ни атомна централа бе спечелен от руската „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) през октомври 2006 година с оферта „под ключ“ от 3,997 млрд. евро и пусков срок 2013 година.
Вероятно сумата, изнесена от ИПИ вчера за над 11 млрд. евро, също е предпоследна. Затова е крайно време да знаем истината за централата – колко ще струва, кой точно ще я плаща, дали и кога ще бъде построена, и не на последно място – колко ще струва токът от нея.

Станете почитател на Класа