За някои такса, за други - двоен данък

Новият туристически данък едва ли ще гарантира по-висока събираемост, каквато всъщност беше целта на преминаването от туристическата такса към вариант местен данък. Освен това се оказва, че той ще има и друг краен резултат - ще бъдат засегнати и къщите за гости. По данни на бранша средната им годишна заетост не надвишава 15-20%, така че те ще трябва да доплащат за достигането на 30% минимална заетост. Това означава, че за оборот 4000-6000 лева допълнително ще се плащат около 400-600 лева. Заедно с корпоративния данък върху печалбата за бизнеса това на практика се превръща във втори данък, смятат от бизнеса.
Това всъщност ще е налог за неосъществена дейност, защото през това време къщите реално са били без туристи (не са работили). В същото време апарт хотелите, придобили известност напоследък, не плащат този налог, защото не съществуват като категория в закона.
Резултатът от тази рестриктивна мярка е ясен отсега - част от къщите ще фалират или просто няма да обявяват, че работят, и ще преминат в сивия сектор. И вместо еко- и селски туризъм ще бъде насърчен апарт туризмът.
А заветната цел браншът да се изсветли отново се отлага за неопределено време.

Станете почитател на Класа