„Топлофикация-София“ става бутиково дружество

Тази година „Топлофикация-София“ ще подмени едва 11 километра тръби от общо 930 км. За миналата година пък са подменени 10 километра. От догодина обаче шефът на софийското парно обещава нарастваща тенденция - по цели 15 километра.
По груба сметка при такова темпо цялостната подмяна ще обхване период от над 45 години. При това положение за обновяване едва ли може да се говори, защото, когато към 2056 година сегашната подмяна на тръбопроводи приключи, веднага ще трябва да започне следващата, ако дотогава изобщо топлофикацията съществува в сегашния си вид.
Ако, не дай си Боже, това се случи, централното отопление ще поскъпне до небесата, и то не само заради цената на природния газ. Дружеството, което предоставя тази услуга, пък ще стане бутиково, а хората ще споменават с носталгия времето на Вальо Топлото.
Преведено на разбираем език, перспективата сега е столичани да продължат да плащат не само сметките си, но и включените в тях загуби на енергия при пренос, включително за авариите, които напоследък възникват почти всеки ден.

Станете почитател на Класа