По какво си приличат Италия и България?

По какво си приличат Италия и България? Някои ще кажат - по хубавите жени, други - по вкусната храна, трети ще предположат, че става дума за любовта към футбола. И в трите случая ще сбъркат. Защото се оказва, че има една класация, в която България в последните три години неотлъчно заедно с Италия е в челните места за ЕС – укриването на доходи. Апенините са лидери в Европа с рекордните недекларирани 54,5% от подлежащите на облагане доходи. Втори са румънците с 42,4%, а у нас процентът е 38,2%.
Още една прилика между нас и италианците - те често обичат да се шегуват, че националният им спорт всъщност не е футболът, а избягването на данъци, а Красимир Стефанов, шефът на НАП, неведнъж е потвърждавал, че и тук укриването на данъци се е превърнало в национален спорт. Дотук обаче с приликите.
Не е новина, че се нареждаме в поредната черна класация, защото сме сред първите и по ръст на безработицата, и по най-ниски доходи на глава от населението и т.н. А като добавим, че властва мисленето "не е престъпление, докато не те хванат", бронзовият медал на страната изглежда съвсем логичен. Изводът обаче е един – укриването на данъци не е само национален спорт, а международен. Данъци се крият по цял свят, както по цял свят има корупция, въпросът е какво прави държавата - или поне какво мерки се взимат, за да се измъкнем от лидерските места поне в тази непрестижна класация.

Станете почитател на Класа