(Пред) Последно предупреждение

Поставяме срок за изготвяне на план за спиране на замърсяванията, поставяме срок за изпълнение, отлагаме го заради обещания на собственика, после пак поставяме срок за изготвяне на план. Предупрежденията често спират дотук.
Крайно време е инвеститорите да разберат, че предупреждение се дава само веднъж и обещанията за спазване на еконормите в България трябва да се спазват. В противен случай сериалът, който гледахме, с главен герой ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово на Христо Ковачки, а също и с „Кремиковци“, ще има още един действащ персонаж – ОЦК- Кърджали. Не е възможно едно предприятие да превиши нормите 180 пъти от позволеното средночасово превишаване на показателите за серен диоксид, олово, кадмий от 24 пъти.
Нещо не е наред, щом за собственика е по-изгодно да плаща глобите, вместо да влага пари в инвестиции. И да продължава да трови въздуха, който дишат и хората, заети с това мръсно производство.
Практиката досега показва именно това – всички обещават да правят екоинвестиции, после плащат глоби и обещават, после пак ги заплашват и после... те продължават да работят и да замърсяват.

Станете почитател на Класа