Златари срещу заложни къщи

Родните бижутери се оказаха притиснати до стената. Освен че продажбите им са паднали над 10 пъти за последните 3 години, търсенето на големи златни украшения се свива драстично, а цените на благородния метал хвърчат до небесата. Оказва се обаче, че трябва да се справят и с други фактори, като на първо място излиза нелоялната конкуренция на заложните къщи.
Дори нещо повече, докато майсторите златари трябва да подготвят 13 документа, за да получат право да продават продукцията си, от собствениците на заложни къщи се изисква само свидетелство за съдимост.
Усилията и на данъчни, и на МВР са логични и оправдани – да се сложи контрол и да се следи какво и как се продава, но въпросите без отговор все още са прекалено много, а нормативните изисквания се трупат повече на сметката на бижутерите, отколкото на заложните къщи. Оплетени в тромави и строги формалности и от разваления телефон с институциите, майсторите златари продължават да си търсят място за оцеляване на свития вътрешен пазар у нас. Големият губещ остава обаче потребителят, а в крайна сметка и хазната.

Станете почитател на Класа