И търговията с парникови емисии се компрометира

ЕС прилага най-стриктна политика по отношение на борбата срещу климатичните промени и ще бъде истински крах, ако един от механизмите й, а именно схемата за търговия с емисии бъде компрометирана и дори неработеща. Данните на Европол, оповестени вчера, че от престъпни действия в тази търговия Европа е ощетена с близо 5 млрд. евро за последната година и половина, наистина стряскат.
Въпросната европейска схема стартира през 2005 г. Това, от една страна, е най-голямото международно икономическо начинание за намаляване на вредните газове в атмосферата. Но, от друга - вече един от примерите за недобре регулирана система. И заради това много важен е въпросът, доколко схемата е в състояние да постига целите за намаляване на вредните газове в атмосферата. Финансовите измами при нея са вече толкова чести, че мерките за справяне с тях трябва да са много стриктни и ефективни.
За радост България все още не участва в търговията и засега не е част от машинациите, които се извършват при търговията с емисии. Изтеглянето на квоти от чужди регистри и криенето на ДДС обаче са възможни и заплашват сигурността и на нашата система, когато тя заработи през 2011 г. Затова логично е да се запитаме колко добри ще бъдат нашите следствени служби да разкриват подобен род престъпления. И ще можем ли превантивно да го правим, или пак ще ни търсят сметка отвън?

Станете почитател на Класа