Кого ще сгреят новите цени на парното и газа?

В желанието си да направи новогодишен подарък на населението, парното в страната ще намалее средно с около 5%. Но все пак сметките на хората ще останат по-високи от миналогодишните с поне 15 на сто. Въпреки намалението през последните години тенденцията е за поскъпване на природния газ и респективно на парното. Според ДКЕВР по-високите цени може се компенсират единствено с инвестициите в когенерации, а точно това не прави софийската топлофикация. Дружеството от години работи на загуба, сега трябва да представи и своя нов бизнес план пред регулатора.
На закъсалата компания намалените цени ще създадат още проблеми. Така обществото попада в параграф 22. От една страна, цените на парното са прекалени високи. Но бъдат ли намалени, топлофикация ще регистрира още по-голяма загуба и ще загуби възможността да инвестира в нови мощности.
„Натискането“ на цените не влияе добре и върху финансите на „Булгаргаз“. Според регулатора компанията ще има по-малка печалба. А след като най-големият й длъжник - „Топлофикация-София“, не може да си плаща за доставения газ, има опасност и това дружество да приключи годината на минус.
В края на краищата излиза, че хем хората ще плащат повече за парно, хем „Булгаргаз“ и „Топлофикация-София“ ще са на загуба. Логично всеки би попитал: тогава къде отиват парите, които получават тези комунални дружества. ДКЕВР трябва да каже дали средствата се разпределят ефективно и защо хората продължават да се отказват от централното топлоснабдяване.

Станете почитател на Класа