БДЖ отново оптимизира под натиск

Националният жп превозвач БДЖ отново ще се реформира и ще оптимизира дейността си, в това число и броя на служителите си. Повечето специалисти и наблюдатели остават с впечатление, че това е постоянното състояние на превозвача. Този път реформите ще се правят под контрола на Световната банка, която единствена се съгласи да кредитира компанията.
Дано сега тези усилия се увенчаят с успех и БДЖ да застане на пазара не като подкрепян от държавата монополист, а като нормална търговска компания със съответната бизнесполитика.
Затова, както обикновено, са необходими освен доста инвестиции и модернизация, която да бъде оценена от клиента, а не просто отчетена от ръководството.
Това, че товарните превози са се увеличили с 62 хиляди тона на годишна база, едва ли е признак за успешна реформа, по-скоро е естествено следствие от лекото оживление на икономиката. За да продължи този процес, компанията трябва да предложи на клиентите си повече възможности и тарифи за превоз, тъй като това е кажи-речи единствената печеливша дейност на дружеството. Там обаче БДЖ има конкуренти, затова може би тази дейност ще е истинският тест за пазарното поведение на железниците.

Станете почитател на Класа