Такса „Разпределение на ток“, а разпределителя го няма

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране постанови вчера, че превозвачите по железницата ще плащат такса „Разпределение на електроенергия“ на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Дъщерната на БДЖ фирма „Трен“ се сдоби с лиценз за търговец на ток при специфичното напрежение 130 волта, което се ползва единствено при жп превозите – товарни и пътнически. Сега „Трен“ ще плаща на НКЖИ такса за снабдяването с ток. Как обаче ще стане това, след като БДЖ все още не е монтирала на електрическите си локомотиви съответните измервателни устройства – електромери, засега остава тайна.
Обясненията, че подаваната електроенергия е относително постоянна величина, меко казано, издиша. Ако е така, защо БДЖ да троши държавни пари, за да купи стотици електромери за товарните и пътническите си локомотиви? Железницата и без това е закъсала финансово и нов харч едва ли ще й се отрази благоприятно.
От друга страна, частната Българска железопътна компания намалила разходите си за ток със 17 на сто, след като сложила електромерите. Така казват от НКЖИ.
От друга страна, със сигурност ще поскъпнат пътническите и товарните превози, но с колко, предстои тепърва да разберем – след като регулаторът определи размера на таксата и след като БДЖ си сложи електромерите. Сигурният ефект е един – закъсалата БДЖ ще задлъжнее още повече към НКЖИ.

Станете почитател на Класа