С намаляване на централното парно изчезват и клиентите му

Новогодишното намаление на парното в крайна сметка се оказа увеличение, ако се сравнява с цените от миналата година. И колкото топлофикациите да обясняват как сметките остават ниски и това е предпочитана услуга, твърденията им изглеждат все по-съмнителни. Хората предпочитат да вложат пари в климатици и мерки по енергийна ефективност, за да намалят сметките си, вместо да разчитат на вездесъщата топлофикация.
Първоначалната инвестиция е сериозна, но кой не би предпочел да плаща през зимата почти наполовина по-ниски сметки, и то само за електроенергия?
Това неминуемо ще се случи, ако централизираното топлоснабдяване остане по-скъпо от електроенергията. Както е тръгнало, нищо чудно топлофикациите да започнат да привличат клиенти със специални бонуси, ако не и да плащат, за да имат дружествата клиенти.
Намалението на парното е възможно заради поевтиняването на природния газ. Това явление през последните години обаче става все по-спорадично и е напълно възможно след март догодина сметките на хората отново да тръгнат нагоре. Това зависи основно от котировките на долара и цената на петрола по света. У нас обаче последната дума по въпроса винаги има ДКЕВР, която се стреми да запази монополната услуга „топлоснабдяване“.

Станете почитател на Класа