ДКЕВР в ролята на Дядо Коледа

Идват светли коледни и новогодишни празници и шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изпреварва Дядо Коледа, сипейки щедри обещания за евтино парно. За да аргументира поевтиняването на топлото, Семерджиев обяснява, че предлаганото намаление на цената на основното гориво на топлофикациите – природния газ , няма да е 2 на сто, както иска „Булгаргаз“, а поне 5 на сто. На тази основа той вижда възможност отоплението на милиони българи да поевтинее „значително“. Колко ще е значително, ще видим след Нова година, и то, ако сегашното му обещание изобщо се изпълни. Традицията в поведението на енергийния регулатор сочи обратното.
Освен това Семерджиев използва целенасочена лексика – когато поскъпват услугите, то е „незначително“, „минимално“ или „символично“. Когато обаче поевтиняват, винаги е „значително“.
Виж, абсолютно „значително“ бе поскъпването на топлоподаването, влязло в сила от 1 юли, когато топлата вода увеличи цената си с около 20 на сто в страната, а от октомври – и централното отопление. Така че сегашното поевтиняване едва ли ще компенсира юлското поскъпване. Още повече като се има предвид, че при 5 процента по-евтин газ парното ще е с най-много с 3 на сто по-малки от досегашните сметки.

Станете почитател на Класа