Упражненията с ДДС в туризма още не са свършили

Още в началото на преговорите на какво равнище да се уеднакви ДДС в туризма стана ясно, че страната ни не е ангажирана нито с конкретен срок, нито с размер на ставката за бранша. Единственото изискване на Брюксел беше тя да е еднаква за групови и индивидуални туристи, тъй като досега организираните плащаха 7% ДДС, а индивидуалните - 20%. Правителството прие много насериозно препоръката и като послушно дете дори прекали в старанието си. Депутатите приеха новата изравнена ставка да бъде 9% и да влезе в сила от април. Браншът предложи това да стане поне от октомври, тъй като вече договорите както за зимния сезон, така и за летния през 2011 г. вече са подписани. Премиерът Борисов пък даде да се разбере, че е възможно да се съобрази с това искане.
От опозицията също припомниха, че никой не иска от нас да вдигаме данъка, тъй като в съседни страни той дори е по-нисък. В Гърция е 5%, а в Турция - 0.
И упражненията явно ще продължат - сега със заиграване около срока на въвеждането на ДДС. След като народните представители вече приеха ставката да влезе от първи април, сега може да се удовлетвори искането на бранша това да стане от октомври. С нова поправка в закона.

Станете почитател на Класа