Ред е на Брюксел да докаже, че „Набуко“ наистина е приоритет

„Няма да спра проекта, но всички трябва да останем с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит“. Това откровение направи вчера премиерът Бойко Борисов по повод усвояването на банкова гаранция от 2 млрд. евро за газопровода „Набуко“. И логично изрази надежда, че Европейската комисия ще приеме предложението му за държавна гаранция, която страните - участнички в проекта, трябва да предоставят, да не бъде причислявана към бюджетния дефицит.
Засега Брюксел мълчи по повод евентуални финансови облекчения за приоритета - газов диверсификатор. Шефът на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Мичек пък витиевато обясни, че „България трябва да може да докаже способността си да предостави държавна гаранция в размер на 2 млрд. евро по "Набуко". А дали това ще се разглежда в рамките на Маастрихтските критерии на ЕС или не, изглежда, ще е продължителен процес на пазарлъци.
Е, новото предложение на България е златен шанс за Брюксел да покаже наистина, че „Набуко“ е приоритет не само на думи. Защото като добър европейски партньор, София е готова да направи, каквото е необходимо, за да стимулира проекта, но евентуалната „жертва“ със свръхдефицита от нейна страна пак ще е за наша сметка. Което не изглежда партньорско, нали?

Станете почитател на Класа