Приоритет и в кризата

Почти катастрофиралата финансово от кризата Гърция влага 20 млн. евро, за да подобри достъпа до туристическите си забележителности, както и условията за разглеждането им. Туризмът е бранш, който дава на южната ни съседка около 15 на сто от брутния й вътрешен продукт и по обясними причини е приоритет – дори в кризата.
У нас туризмът също е сочен за приоритет, особено на думи. Непрекъснато се правят и списъци с исторически забележителности, които могат успешно да се превърнат в туристически атракции, тъй като и те като гръцките са единствени по рода си в света.
Засега обаче остават за вътрешна консумация, ако не и за регионална на местно ниво. Причината е, че парите не стигат до тях – нито от спонсори, нито от дарители, нито от бюджета. Ако въобще се отпуска по нещо.
И докато гръцкото правителство обръща внимание на това, че няма кафенета или посетителски центрове на някой обект, или пък липсват платформи, които да осигурят достъп на трудноподвижни хора на Акропола, ние още не можем да построим дори и един нормален път до единственото по рода си мегалитно селище Перперикон, светилище на бог Дионис. Коментарът, както се казва, е излишен.

Станете почитател на Класа