ДКЕВР разкритикува себе си

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев отново се обяви в защита на клиентите. Този път той порица електроразпределителните предприятия, че не влагат достатъчно “интензивно“ пари, за да може да ни доставят качествено електроенергия. Случвало се е София и други от по-големите градове по тъмно да мигат в ритъма „тука има – тука нема“, и то часове наред.
По принцип Семерджиев е прав, но да не забравяме, че именно комисията, която той оглавява, разрешава и размера на инвестициите, и бизнес плана, в който пише какви пари ще отидат за електромери, колко – за кабели, и къде и колко трафопоста трябва да бъдат подменени.
Затова сега думите на председателя звучат повече като упрек към ДКЕВР, отколкото към ЕРП-тата, защото всяка година те предлагат да вложат повече пари в мрежата и всяка година регулаторът орязва инвестициите. Обикновено това се прави с аргумент, че ако бъдат приети исканите вложения, ще оскъпят услугата за гражданите.
Защо тогава сега регулаторът се оплаква? Вместо да каже – направихме проверка в градовете Н. Л. и X. и установихме (примерно), че парите, предвидени за трафопостове, са отишли за подмяна на електромери. Тогава би станало ясно кой е виновен и защо, вместо сега всички да поделят отговорността.

Станете почитател на Класа