Граница за спекулата, но и с печалба за бизнеса

Горна граница за цените на такситата ще гласуват общинските съвети, след като влязат в сила промените в Закона за автомобилните превози, приети на първо четене от парламента вчера. Решението за таван върху тарифите в този случай е добре прието както от бизнеса, така и от потребителите. Единствено недоволни ще останат фалшивите таксита, които причакват клиентите си край жп и аерогари, около болници и в тъмните часове на денонощието. Законът ще сложи край на тарифи от по 10 и 20 лв. на километър, каквито не познават дори германците, които са най-платежоспособните европейци.
Остава обаче открит въпросът, как ще бъде определен таванът на цените. Общинският съвет ще трябва да е арбитър между желанието на населението да се вози възможно най-евтино и правото на бизнеса да печели от дейността си.
Иначе казано, цената не бива да е под себестойността на услугата. След това конкуренцията сама ще определи конкретните нива. Така, естествено, повече печалба ще остава в по-ефективните фирми, които са влагали в превозни средства и в организация на бизнеса.

Станете почитател на Класа