Държавна помощ, но за смислен бизнес

От Асоциацията на българските винари настояват държавата да подкрепи износа на вино така, както се прави в редица други страни. При нашите конкуренти експортните субсидии достигат до 70% от продажната цена, което прави продуктите им с аналогично качество значително по-евтини от българските.
Пари няма за здраве и за пенсии, тутакси ще отговорят защитниците на хазната. И това е напълно вярно. Но също толкова е вярно, че икономическото чудо във Финландия в средата на 90-те години се случи и заради експортната ориентация на страната. Имаше години, когато там никой не създаваше фирма, ако предварително не беше ясен външният пазар.
Всъщност това не е никакво икономическо откритие. Напълно логично е малки страни с ограничено вътрешно потребление да се крепят на външните си продажби.
Може държавата да разполага с ограничен ресурс за населението си, но е длъжна да намери средства, за да подкрепи онези бизнеси, които имат шанс да изнасят. А когато те печелят навън, парите ще се върнат по обратния ред тук като инвестиции, разширяване на производства, увеличаване на заетост и т.н.

Станете почитател на Класа