„Кремиковци“ - на парче или нацяло?

След като опитите "Кремиковци" да бъде продаден нацяло не успяха, сега ще се продават базите в Марикостиново и Своге чрез търг на 22 и на 23 ноември, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. При това началните цени за цеха в Марикостиново е 387 хил. лева, а на цеха в Своге - 199 хил. лева. Доста далеч от първоначално исканите над 565 млн. лева за площадката на металургичното чудо първия път, както и от 452-та милиона лева втория път. Крайният резултат – липса на купувачи - бе лесно придвидим.
Интересно обаче защо първо не бяха продадени по-евтините бази, за които със сигурност кандидати ще се намерят, а синдикът Банков тръгна направо да спасява металургичното производство, и то на цена, надвишаваща половин милиард лева. Още повече че единственият случай, в който целият комбинат бе продаден, бе когато търсенето и предлагането се срещнаха на цена от 1 долар.
От друга страна, всички знаят, че комбинатът притежава апетитни парчета, чиито земи струват доста повече от 1 долар, но необременени със задължение за металургично производство - каквито вероятно ще се окажат и търговете за базите в Марикостиново и Своге.

Станете почитател на Класа