Закон ще въвежда пазарните принципи при такситата

Горна граница на цените на таксиметровите услуги ще определя всяка община, на чиято територия се извършва услугата. Това гласят поправките в Закона за автомобилните превози, които днес парламентът ще гласува на първо четене. Такъв бил опитът и в развитите страни, казват експерти. Въпреки че становището на антимонополната ни комисия гласи, че фиксирането на цени в който и да е бранш вреди на конкуренцията между фирмите.
В действителност фиксирането на горна граница за таксиметрови услуги е опит по административен път да се въведат пазарните правила за бранша, иначе казано – да спечелим борбата срещу т. нар. копърки, които возят за по 15-20 лева на километър и гравитират главно по артериите около международните летища, чиито клиенти могат да си позволят подобни цени.
След като години наред никой и нищо не може да ни накара да поглеждаме табелката на колата, където са записани цени – за повикване, за километър през деня и нощна тарифа.
Ако това стане, печеливши в тази битка ще сме всички. Клиентите, които ще плащат по-реални цени, таксиметровите шофьори, които ще знаят за какво работят, и дори „копърките“ - те може би ще се научат, че за да получат, трябва нещо и да дадат.

Станете почитател на Класа