ББР икономисва от парите на фирмите

Срокът за плащане на фирмите през Българската банка за развитие няма да бъде удължаван след края на септември. Отказът от разплащане за още няколко месеца е на финансовото министерство, което всъщност осигурява парите. Оказва се, че има остатък от 42 млн. лева, които трябва да се платят на компаниите по старите и вече изпълнени договори с държавата. На този фон глътка въздух обещава само регионалният министър Росен Плевнелиев, който иска да удължи срока, а също и да се разплати с всички.
Въпреки неколкократните подканяния все пак някои компании очевидно ще пренесат спора в съда Първо, защото парите и без това се дават със закъснение, и, второ – защото ги получават със 7 на сто дискаунт, за който нито една от тях не се е договоряла. Както многократно бе казвано – закъснението обикновено се заплаща с лихва, а не с удръжки.
При новата ситуация обаче нищо чудно отново да бъдат отчетени икономии в бранша или в бюджета. Мярката обаче едва ли ще е ефективна, защото ще бъде актуална само докато влязат в сила съдебните решения, поискани от компаниите.


Станете почитател на Класа