В дванайсет без пет НЕК се сети, че строи АЕЦ „Белене“

Националната електрическа компания се сети в последния момент да попита Българския енергиен холдинг дали е възможно да се удължи срокът на договора за строежа на АЕЦ „Белене“. Същият изтече вчера.
Удължаването не се случва за първи път, а едва ли ще е и за последен. От НЕК вече са заявявали, че продължават преговорите по проекта. Но ако в последният възможен ден се сещаш, че договорът приключва, и тепърва се започва питането по темата – това е просто несериозно. От друга страна, все още не е избран финансовият консултант, който трябваше вече да работи по проекта. Затова нито е ясно откъде ще дойдат парите за въпросния договор, нито ще има ли партньор на НЕК в тази инвестиция.
Очевидно е, че в тази ситуация преговорите с руснаците ще продължат, но зависи още колко време те ще търпят тоталната неяснота около първия им европейски ядрен проект.
От друга страна, те имат резервен ход – пазят си документите за съдебен иск за 2 млрд. лева, ако АЕЦ „Белене“ не се осъществи. Затова протакането не е в услуга на никого, само допълнително нажежава страстите. Още повече че на всички е ясно, че каквито и да е планове за завършване на централата засега са просто виртуални.

Станете почитател на Класа