Стиска ли ни "луксът" за дневна глоба от 50 000 евро?

Предстоящото спиране на някои от ТЕЦ-овете у нас събуди активността на синдикатите. Те отново твърдят, че може да бъде удължен вече договореният с ЕК срок за затварянето на централи, които доказано замърсяват околната среда. Заради това обаче ни заплашва екосанкция от 50 000 евро дневно при неизпълнение на поетите ангажименти.
Сроковете за затваряне на централите са известни още от 2007 г., когато страната се присъедини към ЕС. Собствениците на проблемните централи в Бобов дол, Перник, „Брикел“ в Гълъбово, „Марица-3“ в Димитровград, в Сливен и Варна също са наясно – или трябваше да инвестират в очистващи съоръжения, или да ги загубят като мощности. За три години нищо екологично не се случи в тях, въпреки че беше записано в приватизационните договори.
Когато обаче дойде времето те да спрат да работят, недоволството на собствениците придоби отчетливост, изразявана най-често от профсъюзните организации.
Можеха обаче и синдикатите да помислят за това навреме – през годините, в които трябваше да се инвестира в екологично оборудване. И вместо сега да се мъчат да упражняват натиск върху държавата и ЕС, да бяха наблегнали на преговорите с работодателите в тези централи. Или да намерят надежден източник на тези 50 000 евро дневно.
Защото ако бъдат наложени санкциите, ще ги плащаме всички.

Станете почитател на Класа