А правата на пациентите?

Министерството на здравеопазването обмисля болниците с по-високо ниво на компетентност да получават повече пари за лечението на дадено заболяване по клиничните пътеки от други болници. Това съобщи вчера във Варна зам. здравният министър Иван Миланов. Той допълни, че се предвижда до месец да завърши процесът за изготвянето на здравната карта на страната, а в момента приключвало изготвянето на областните здравни карти.
Идеите на МЗ на пръв поглед изглеждат логични, но пораждат и куп въпроси. Първият е свързан с пациента, който трябва да е в центъра на цялостната концепция за здравеопазването. Как ще бъдат защитени интересите на гражданина Х от малка община, в която болницата е по-ниска категория, от този, който е в големия град и болницата е с по-висока категория? На този въпрос трябва да отговорят авторите на идеите, за да не се поражда напрежение в хората, които с основание няма да искат да бъдат лекувани евтино и некачествено. Тогава възниква друг проблем - какъв е смисълът да се отпускат пари за една и съща манипулация в болниците с ясното съзнание, че някъде те не се извършват компетентно?
Нека се направи генерална реформа и да останат добрите лечебници, които могат да предложат качествена лекарска помощ. Останалото е наливане на пари, които потъват навсякъде другаде, но не и за качествено здравеопазване.

Станете почитател на Класа