Боклукът отвръща на удара

Проблемите с боклука на София за пореден път са на дневен ред. В същото време нерегламентираните сметища, липсата на нови и модерни депа, безконтролното изхвърляне на отпадъци и липсата на разделно събиране в почти всички населени места в цялата страна очевидно все още не са застрашили националната сигурност, както трупащия се софийски отпадък. Факт е обаче, че проблемите на София в това отношение са един вид еманация на проблемите на територията на цяла България, тъй като в столицата живее почти 1/3 от населението на страната.
Основният проблем идва от това, че безотговорността бе на власт твърде дълго и ето че сега София се чуди къде да си стовари боклука, натрупван с години. Доста е прекалено една столица повече от 10 години да препълва временни сметища и да дава пари за транспортирането на отпадъците си в други общини. Където проблемите също се трупат. Така или иначе, ако в края на 2011 г. в София няма завод за преработка на сметта, през 2012 г. ще трябва да се плащат солени глоби на ЕС. За това имаме официална „призовка“ -
още през 2008 г. ЕК стартира наказателна процедура заради нерешените проблеми със столичните отпадъци.
Засега само остава да констатираме, че следим с внимание развитието на интригата. Стигнали сме до епизода „Боклукът отвръща на удара“.

Станете почитател на Класа