Републиканската транспортна схема - новата панацея

Новата републиканска транспортна схема още не е в проект, но вече е панацея, която ще реши всички проблеми на транспортния сектор. Така твърдят от транспортното министерство, а част от превозвачите вярват и се надяват на положителна промяна.
До 2012 г., когато трябва да се синхронизират линиите на автобусите и влаковете, има време и сигурно промяната ще реши част от проблемите. Но със сигурност не всички.
Например – старите автобуси (30-годишни по някои линии) и липсата на сигурност за пътниците. И сега има достатъчно механизми опасните возила да се спрат от движение, няма нужда да чакаме 2 – 3 г.
В сивия сектор (според превозвачите с дял 30% в автомобилните превози) данъчните и автомобилната администрация и сега могат да правят проверки. Кръстосаното субсидиране, от което се оплакват превозвачи от Кърджалийско – фирми получавали субсидии за ученически превози, а парите отивали за дъмпинг при курсове до София – също може да се провери, стига да има желаещи да го направят.
Разбира се, идеята да се направи нова схема сама по себе си не е лоша, но дотогава администрацията трябва да продължи да си върши работата.

Станете почитател на Класа