Новата транспортна схема – опит да извадим железниците от блатото

През 2012 г. ще е в действие новата републиканска транспортна схема, обеща вчера транспортният министър Александър Цветков. Според него синхронизирането на разписанията на автобусите и влаковете ще е в полза и на двата вида превозвачи. Естествено, мерките имат за цел да увеличат пътниците на БДЖ.
Какво обаче се очаква да стане до 2012 г. в държавните железници?
Сега имаме цели два чисти и ремонтирани влака, в които пътниците могат да се возят удобно – експресите „Варна уикенд“ и „Бургас уикенд“. Други нови вагони просто няма. На практика железниците като условия не могат да се конкурират с автобусните превози. Нормално е пътниците да искат да пътуват комфортно и бързо от точка А до точка Б.
И ако през 2012 г. БДЖ предлага това, което предлага и днес, едва ли ще бъдат пълни вагоните й. Хората със средни и по-високи възможности ще пътуват с автомобил, автобус или с новите нискотарифни авиолии. Независимо че има нова републиканска транспортна схема, независимо че автобуси и влакове няма да тръгват в един и същи час, например от София до Варна. А държавната жп компания ще излезе от кризата си, ако и когато започне да предлага адекватни условия на пътниците.

Станете почитател на Класа