Още проверяват как НЕК си поддържа мрежата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е решила каква част от вината за авариите с тока по морето е на НЕК. Проверките продължават, рапортува бодро председателят на регулатора Ангел Семерджиев. Най-вероятно те ще приключат заедно с летния сезон по Черноморието, но засега яснота няма. Проверяващите ще гледат дали и как НЕК е изпълнявала задължението си да поддържа електропреносната мрежа и колко пари е вложила в това. След като дори и от НЕК официално си признаха, че основният далекопровод Айтос – Слънчев бряг е трябвало да бъде изграден преди 2 години.
В същото време в ДКЕВР са сериозно загрижени за 10-годишната инвестиционна програма на НЕК и по-точно за несигурния елемент АЕЦ „Белене“ в нея. В смисъл, че може и да се строи, а може и да не се строи...
При всички случаи обаче размерът на инвестиционната програма на НЕК ще бъде отразен подобаващо в цените на електроенергията. Но тъй като и досега сме плащали на НЕК, за да поддържа мрежата си, би трябвало енергийният регулатор първо да каже къде и с колко е сгафила НЕК и чак след това да се тревожи за това какво ще бъде 10 години напред.

Станете почитател на Класа