Украйна се бори за позициите си на енергийния пазар

Украйна брани със зъби и нокти стратегическото си положение на основна транзитна страна по пътя на руския газ за Европа. Вероятно затова вчера обяви официално, че ще строи терминал на втечнен газ на Черно море, чиято цена ще е около 190 долара за 1000 кубометра. Според правителството горивото ще идва с кораби от Египет. В момента Киев купува синьото гориво от „Газпром“ при цена около 330 долара за 1000 кубометра.
В преговорите с „Газпром“ Украйна залага на две неща. Първото е да получи по-ниски цени за доставките на газ от руския монополист. Второто обаче е да гарантира запазването на количеството транзит през нейна територия, макар че проектите за „Южен“ и „Северен“ поток целят да я заобиколят. Няма нищо против също да участва и в нов газопровод - „Южен поток“.
За да запази позицията си на основен транзитьор на руския газ, Киев е склонен дори да влее тръбите на националната компания „Нафтогаз“ в мрежата на „Газпром“. От своя страна шефът на руския гигант Алексей Милер обещава, че Украйна ще стане част от новия тръбопровод. Както се казва, в битката на интереси най-важен е балансът.

Станете почитател на Класа