Хлябът следва тренда на пшеницата

Цената на пшеницата се качва на международните борси, а Русия наложи временна забрана за износ на жито. У нас през последните дни продавачите изтеглиха офертите си, пасуват и чакат да видят какво ще се случи.
Зърното в България не е с добро качество заради покълването в резултат на дъждовете. Заради това и министърът на земеделието Мирослав Найденов прогнозира, че е възможно зърнената реколта да бъде с около 500 хил т по-малко от очакваните около 4 млн. тона. При това почти два пъти е скочила цената на житото спрямо нивата от началото на жътвената кампания. Вече не се предлага зърно за хляб под 380-400 лева за тон. За сравнение – през 2009 година имаше оферти „продава“ за 200-220 лева за тон жито. Вносът би бил на още по-високи цени. И тъй като хлябът е следствие от цената на житото и на брашното, той неизбежно също ще поскъпне.
Логично е сега да спечелят производителите на зърно, защото ще изнасят на по-добри цени. Да, но на световния пазар се търси висококачествена хлебна пшеница, а тя у нас тази година е едва десетина процента. По-лошата ще се продава на вътрешния пазар. Няма никаква изненада, българските производители са свикнали да пекат хляб от фуражна пшеница с подобрители. Тази година обаче цената ще е по-различна.

Станете почитател на Класа